Schysst Jul Uppsala

 


Välkommen till den elfte upplagan av Schysst Jul Uppsala! Schysst Jul är en julmarknad där du kan köpa julklappar som bidrar till en rättvisare handel och en hållbarare värld. Ett alternativ till den vanliga julhandeln – ett alternativ som belyser frågor om rättvis handel, medveten konsumtion och mänskliga rättigheter.

Under marknaden kan du även ta del av fika – och lunchservering, livemusik, luciatåg, seminarier om rättvis handel och hållbarhet, fiskdamm, frågesport och chokladprovning. Längst ner på sidan kan du läsa mer om programmet.

Inträde: GRATIS

(Observera de nya rådande riktlinjerna som träder i kraft fr.o.m. 1 december. Schysst Jul är en offentlig tillställning och giltigt vaccination pass gäller från 18 år och upp.)

 


 


Årets deltagare:

 

Just Africa

Just Africa är en plattform för varumärken från den afrikanska kontinenten. Du hittar vacjra tyger, smycken, konst och möbler. Vi låter dig möta människorna och historierna bakom produkterna. På Just Africa känner vi våra leverantörer sedan många år och har koll på hela värdekedjan. 

Läs mer om Just Africa här.

 

Palestinagrupperna i Sverige

Palestinagrupperna i Sverige är en partipolitisk och religiöst obunden solidaritetsorganisation som bildades 1976 med syftet att verka för ett slut på ockupationen av Palestina och en rättvis fred baserat på FNs resolutioner och FNs globala mål för en hållbar utveckling. PGS arbetar med informations- och påverkansarbete, samt stödjer lokala biståndsprojekt i Palestina och Libanon.

Läs mer om Palestinagrupperna i Sverige här.

 

Uppsala Stadsmission

Uppsala Stadsmission verkar för ett mänskligare Uppsala där det finns en plats för alla. Julklapparna vi säljer på marknaden bidrar på många sätt till det. Från samtliga varor bidrar överskottet till att stötta personer som lever i hemlöshet, fattigdom eller andra former av utsatthet i vår stad. Våra varor är schysst producerade i våra egna verksamheter och bidrar till gemenskap, sysselsättning och att möjliggöra en mänskligare stad.

Läs mer om Uppsala Stadsmission här.

 

Rekostart

Ekologiskt och giftfritt för stora och små! Rekostart har läst innehållsförteckningarna åt dig. Hos oss hittar du allt från matlådor, dricksflaskor, kaffe/temuggar i rostfritt stål och glas – till bivaxdukar, ekologiskt smink och hudvårdsprodukter, ekologiska babyprodukter och leksaker i trä – allt producerat med respekt för människa och miljö. Kemikaliesmarta sedan 2012.

Läs mer om Rekostart här.

 

Uppsala Afrikagrupp

Afrikagrupperna är en ideell, partipolitisk och religiös obunden solidaritetsorganisation med en vision om en rättvis värld. Vi bedriver inget eget utvecklingsarbete utan samarbetar med partnerorganisationer i Angola, Moçambique, Namibia, Sydafrika och Zimbabwe. Vi har tre temaområden: SRHR, Mat och markrättigheter samt Naturresurser, företag och mänskliga rättigheter.

Läs mer om Uppsala Afrikagrupp här.

 

Earth N More

Earth N More är en ekoinriktad klädbutik i Gamla stan. Vi arbetar med hållbart mode. Våra ledord är Design Miljö & Funktion. Våra produkter är noga utvalda efter dessa kriterier och producerade under rättvisa förhållanden. Vi arbetar gärna med mindre designers. Vår målgrupp är bred och vänder sig till främst till kvinnor i alla åldrar.

Läs mer om Earth N More här.

 

Pekoe ekologiskt te

Pekoe ekologiskt te säljer noga utvalda, ekologiskt odlade och schysst producerade teer. Te med äkta och rena smaker som kommer av jordmån, klimat och hantverksskicklighet. Samtliga teer är ekologiskt certifierade. Vi väljer i första hand teer som uppfyller Fair Trades kriterier eller KRAVs tilläggskriterier för socialt ansvar.

Läs mer om Pekoe ekologiskt te här.

 

Tribeute

Stig in i Tribeutes värld fylld av vackra ting, inte bara för ditt hem utan även ditt hjärta. Vi erbjuder ett unikt koncept av exklusiva produkter som är framtagna av hantverkare i Haiti, Zimbabwe, Kenya, Nigeria, Demokratiska republiken Kongo, Dominikanska republiken, Kamerum och Sydafrika. Vi främjar arbetstillfällen i ekonomiskt sköra områden och en del av vinsten återinvesteras i det lokala samhället genom olika organisationer.

Läs mer om Tribeute här.

Kylls Hantverk

Kyll Hellberg, syr och säljer sedan 34 år genom mitt företag Kylls Hantverk  Waldorfdockor i olika varianter och Waldorfinspirerade änglar . Materialet består av ull och bomull, bomullen (80%) i velouren i dockornas dräkter är alltid G.O.T.S certifierade. Det betyder ekologisk bomull, giftfria färger samt kontrollerade arbetsförhållanden och löner till de textilarbetare som väver tygerna. Försäljningen sker oftast genom marknader, webshoppen, Facebook och Instagram.

Läs mer om Kylls Hantverk här.

 

S-Foodies

S-Foodies är en online-konditori i Uppsala som tillverkar choklad, rawtårtor och godis med fokus på kärlek till naturen och kroppen. Allt är veganskt, glutenfritt, supergott och är gjort på naturliga och rena ingredienser (och även ekologiskt så mycket som det går). Vårt kök är zero food waste och vi använder bara fair trade choklad -och kokosprodukter, lokal producerat bovete och lokala bär.

Läs mer om S-Foodies här.

Svenska Afghanistankommittén i Uppsala 

Svenska Afghanistankommittén arbetar med förändring i ett av världens farligaste länder.  Svenska Afghanistankommittén i Uppsala är ev de lokalföreningar som finns runtom i landet. Vi arbetar med informationsspridning, insamling för stöd till de verksamheter som Svenska Afghanistankommittén bedriver i Afghanistan. På Schysst jul kommer vi sälja saffran, böcker och smycken med mera.

Läs mer om Svenska Afghanistankommittén här.

Föreningen för SUS – kvinnoprojekt i Bangladesh

Vår förening arbetar med att stödja SUS i Bangladesh. SUS står för Sabalamby Unnayan Samity och betyder Organisationen för hjälp till självhjälp. Det är en fristående organisation (NGO), verksam i distriktet Netrakona, 16 mil norr om Dhaka. Målet är att förbättra marginaliserade kvinnors villkor genom att arbeta integrerat, med många olika områden samtidigt och med både kvinnor, deras barn och deras män. Arbetet innefattar utbildning, information om rättigheter, lån till företagande och ekologisk odling m.m. Metoden ger människor redskap för att lyfta sig ur fattigdom och kräva sin rätt till ett värdigt liv!

Läs mer om Föreningen för SUS – kvinnoprojekt i Bangladesh här.

 

Ingen människa är illegal

Ingen Människa är Illegal Uppsala arbetar med att praktiskt stödja de människor som tvingats gå under jorden efter att ha fått avslag på sin asylansökan. Alla våra intäkter går till att stötta dessa medmänniskor med bland annat pengar till hyra, mat och medicin. Vi vill att alla som är i Sverige och vill stanna ska få permanent uppehållstillstånd. Vi tror på en värld utan gränser, en värld där ingen människa är illegal.

Läs mer om Ingen Människa är Illegal här.

 

Amnesty International Uppsala

Vi är Amnesty International Uppsala. Vi arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid. Amnesty International är en världsomspännande organisation och vi arbetar främst utifrån Uppsala som vår bas. Inom vårt distrikt har vi flera grupper som specialiserar sig på särskilda rättigheter och fall. För att få veta mer om vårt arbete kan du besöka vårt bord.

Läs mer om Amnesty International här.

 

Africa Now

Africa Now arbetar långsiktigt med ett urval av leverantörer från Sydafrika som vi regelbundet besöker. På Schysst jul säljer vi främst handmålade vaxljus och handmålad keramik från Kapula Candles från Sydafrika men även våra populära så kallade klikboxar gjorda av återvunna pet flaskor samt smycken av papper. 

Läs mer om Africa Now här.

 

Uppsala Fair Trade City (arrangör)

Sedan 2015 är Uppsala en Fairtrade City. Det innebär att Uppsala kommun tillsammans med lokala aktörer arbetar för en rättvis handel och etisk konsumtion i hela kommunen. Förutom att informera konsumenter, företag och organisationer om vad rättvis handel innebär, arbetar vi även för att öka utbudet av Fairtrade-märkta varor i butiker, caféer, restauranger och arbetsplatser. Vill du veta mer eller kanske engagera dig?

Läs mer om Uppsala Fair Trade City här.

 

Uppsala Missionskyrka (arrangör)

Uppsala Missionskyrka är en Kyrka för Fairtrade och har länge jobbat med dessa frågor, vilket betyder att vi engagerar oss för Fairtrade både i kyrkan och i samhället. Därför är det naturligt för oss att vara med som värd för Schysst jul.

Läs mer om Uppsala Missionskyrka här.

Fair Trade Shop Globalen 

Globalen är en ideell förening som driver en butik i Uppsala. Vår idé är att genom handel bidra till hållbar utveckling. Vi vill genom försäljning av Fair Trade-produkter erbjuda livsmedel, konsthantverk och andra unika produkter från småskaliga producenter i Afrika, Asien och Latinamerika. 

Utöver butiken på Kungsängsgatan arbetar vi också med informationsspridning och utbildning om vad Fair Trade är och varför så många som möjligt bör välja det, om våra handelspartners och om global handel. 

 

 

Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda har livsfrågor i fokus. Med kultur och bildning i olika former vill vi bidra till att människor möts och nya perspektiv skapas.

Hållbarhet är ett av våra fokusområden – vi vill att vårt folkbildningsarbete ska vara med och skapa förutsättningar för hållbara människor, hållbara samhällen och en hållbar värld. 

Lär mer om Bilda här.

 


 


Har du frågor eller funderingar gällande Schysst Jul?

Kontakta projektledare Johanna Karlsson på: schysstjuluppsala@outlook.com