Artesa (Ecuador)

Då och nu

Artesa Arte en Cerámica är ett privatägt företag med sammanlagt 85 anställda. Verksamheten ligger i staden Cuenca i Ecuador som är känd som ”keramikens stad”. Artesa startade för över trettio år sedan och man ägnar sig åt produktion och försäljning av handmålad keramik.

muggar_eqar
Sociala villkor

Som ett socialt ansvarsfullt företag försöker Artesa ständigt att förbättra arbetsförhållandena för sina anställda, majoriteten är kvinnor. Man erbjuder de anställda löner som går att leva på, en rättvis behandling samt lån för korta perioder.

Tillsammans med rättvis handel- organisationer i Europa har Artesa startat en social fond som finansierar ytterligare förmåner för arbetarna. Exempel är privata sjukförsäkringar till de anställda och deras familjer och uppbyggnaden av daghem. Artesa har också en liten grupp anställda som är döva för vilka det skulle vara näst intill omöjligt att finna anständigt arbete någon annanstans.

Artesa arbetar också med att värna om miljön genom att minska sin energikonsumtion och att återvinna material.

 
Produkter & Handel

Artesa tillverkar en mängd olika keramikföremål, både husgeråd och prydnadssaker. Keramiken har hög kvalitet, lång hållbarhet och unik och lekfull design.De skickliga hantverkarna handmålar varje del och lägger stor vikt vid detaljer.

Hemligheten bakom produkternas hållbarhet är lersammansätt­ningen och den extremt höga temperaturen som används vid tillverkningen. Samma metod användes av Inkaindianerna när de smälte sitt guld på 1500-talet. Leran framställs enbart av lokala råvaror. Keramiken och färgen den målas med är fri från bly, kadmium och andra farliga ämnen. De flesta produkterna tål diskmaskin och mikrovågsugn.

The House of Fair Trade har sålt Artesas vackra keramik med stor framgång ända sedan 2001. År 2005 besökte vi företaget i Ecuador och den öppenhet och transparens som genomsyrade verksamheten bidrar till att vi kommer att fortsätta att samarbeta med Artesa under lång tid framöver.

 

Läs mer på Artesas hemsida >>